העיר באר שבע מובילה בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד ריאלי, במיוחד בדירות ישנות, בעוד שהשוק מוצף בדירות חדשות עם ממ"ד. מנתוני הכלכלן הראשי במשרד האוצר עולה כי מחוז הדרום, ובמיוחד באר שבע, מובילים במכירת דירות בהפסד על ידי משקיעים. ברבעון השלישי של 2024, כמעט רבע מהדירות שנמכרו על ידי משקיעים במחוז הדרום נמכרו בהפסד, בעוד שהממוצע הארצי עמד על 10% בלבד.
מדוע המשקיעים מפסידים?
המגמות השליליות בדרום נובעות ממספר גורמים: היצע מוגבר של דירות חדשות: ערי הדרום, ובמיוחד באר שבע, חוו בנייה מואצת של דירות חדשות בסטנדרטים גבוהים, כולל ממ"דים, מה שהפחית את הביקוש לדירות ישנות. הדירות הישנות שזוהו בעבר כהשקעות אטרקטיביות מתמודדות כיום עם היצע דירות חדשות ומודרניות שמציעות ממ"ד וסטנדרטים גבוהים יותר.
המלחמה והמצב הביטחוני: הצורך בממ"ד הפך לדרישה בסיסית מצד שוכרים, במיוחד בערים כמו באר שבע. השוכרים מעדיפים דירות חדשות עם ממ"ד, במיוחד לאחר המלחמה האחרונה, מה שהקשה על בעלי דירות ישנות למצוא שוכרים או להעלות את דמי השכירות.
היעדר ביקושים צפויים: יוזמות כמו עיר הבה"דים ומעבר מחנות צה"ל לדרום לא הצליחו להמריץ את השוק המקומי כפי שציפו. תקוות שהמעבר של בסיסי צה"ל לדרום יביא לביקוש מוגבר לדירות לא התממשו במלואן, וההשפעה של מגזרי ההיי-טק והסייבר בעיר הייתה מוגבלת.
שינויים דמוגרפיים וכלכליים: שינויים באוכלוסיית השוכרים והעובדים בעיר, יחד עם העלייה בהוצאות מימון, הובילו לירידה בביקוש לדירות ישנות וזולות.
דוגמאות לעסקאות בהפסד בבאר שבע כוללות דירות שנמכרו במחירים נמוכים ממחיר הרכישה הריאלי, לאחר הצמדה למדד. לדוגמה, דירת 3 חדרים ברחוב מאיר יערי שנרכשה ב-710 אלף שקל ב-2016 ונמכרה ב-780 אלף שקל ב-2024, בעוד שמחירה הריאלי המוצמד למדד היה אמור להיות 830 אלף שקל.
מומחים מציינים כי המשקיעים נמשכו לדירות שיכון ישנות וזולות, אך ההיצע המוגבר של דירות חדשות והעדפות השוכרים לדירות עם ממ"ד הפכו את ההשקעה בדירות ישנות לפחות כדאית. בנוסף, אירועים כמו הקורונה והמלחמה האחרונה השפיעו על השוק והעדפות השוכרים.
מחוז הדרום בראש טבלת ההפסדים
מחוז הדרום כולו מוביל את הדירוג עם כ־25% מהמכירות שבוצעו על ידי משקיעים ברבעון השלישי של 2024, שהסתיימו בהפסדים. לשם השוואה, הממוצע הארצי עומד על כ־10% בלבד. ערים כמו אילת (23%), קריית גת (18%) ואשקלון (11.5%) מצטרפות לסטטיסטיקה הקשה בדרום. לעומת זאת, בערים במרכז ובצפון, כמו תל אביב (5%), הרצליה ורעננה (9%), השיעורים נמוכים בהרבה.
משקיעים רבים שפעלו בעבר בתודעה שהשוק בבאר שבע הוא "בטוח וזול", מגלים כיום כי המגמות השתנו. צחי קווטינסקי, משקיע ומומחה לנדל"ן, מתאר את האתגרים שניצבים בפני המשקיעים, בעיקר בשכונות הוותיקות שסובבות את המכללות והאוניברסיטה. "העיר מוצפת בדירות להשכרה ובנייה חדשה. מחירי השכירות בדירות הישנות לא עולים, בעוד שהשוכרים נמשכים לדירות חדשות ואיכותיות יותר."