בכנס איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים שהתקיים באילת, הוצגה תמונה מדאיגה לגבי עתיד הנגב והאתגרים בפיתוח המטרופולינים בישראל. מהנדסת העיר באר שבע, תמר פוריה, העריכה כי הנגב יאבד את הרוב היהודי שלו בתוך כ-20 שנה.
פוריה, שדיברה על חשיבותה של באר שבע כמרכז מטרופוליני בנגב, התריעה על היעדר תמיכה ממשלתית המונעת את התפתחות האזור. היא ציינה כי העיר מספקת תשתיות ושירותים מרכזיים לכל מרחב הנגב, אך ההטבות הכלכליות והסיוע הממשלתי ניתנים בעיקר ליישובים שמסביב ולא לעיר עצמה.
היעדר התמיכה הממשלתית אינו בעיה רק בנגב. גם אודי כרמלי, מהנדס העיר תל אביב-יפו, הביע ביקורת כלפי התנהלות הממשלה בתחום התכנון והפיתוח. לדבריו, אין ניהול מטרופוליני בישראל, והתוצאה היא קניבליזציה של פרויקטים וחוסר תיאום בין תשתיות ויעדי אוכלוסייה ותעסוקה. הוא הדגיש את הצורך בתוכניות אסטרטגיות משולבות ומתואמות יותר, אך ציין שהממשלה משקיעה זמן רב מדי בבירוקרטיה במקום בראייה לאומית ארוכת טווח.
גם מהנדסת העיר אשקלון הביעה דאגה מתוכנית "תקומה" הממשלתית. לטענתה, התוכנית אינה לוקחת בחשבון את האתגרים הייחודיים של העיר וסוגרת פרויקטים שיכולים לתרום להתפתחותה.
בכנס הושם דגש על החשיבות של שיתוף פעולה בין הממשלה לרשויות המקומיות לצורך פיתוח המטרופולינים בישראל. מהנדס העיר ירושלים, יואל אבן, התייחס לצורך בשיתוף פעולה מטרופוליני נרחב בין ערי הלוויין לירושלים, בעיקר בתחומי התחבורה והתשתיות, כדי להתמודד עם הגידול הדמוגרפי בעיר ובסביבותיה.
בסיכום הכנס, המשתתפים הסכימו על הצורך הדחוף בתכנון אסטרטגי ארוך טווח ושיתוף פעולה הדוק בין השלטון המרכזי לרשויות המקומיות, כדי להבטיח פיתוח כלכלי, חברתי ודמוגרפי בר קיימא במטרופולינים הגדולים, ובמיוחד בנגב, שבו מתרחש שינוי דמוגרפי משמעותי שעלול להשפיע על עתידו.