נוכח האפשרות כי איראן עלולה לתקוף את ישראל בתוך פחות בשבוע אומר גורם ישראלי בכיר כי ישראל ערוכה היטב לאפשרות של מתקפה איראנית והזהיר כי "אם איראן תלך למהלך כזה היא תחטוף מכה חזקה מאוד מישראל". והפעם המתקפה תכלול יעדים חדשים כואבים יותר למשטר האיראני, עוצמה גבוהה יותר וסוגי נשק חדשים שישראל טרם השתמשה בהם.
הרמטכ"ל הרצי הלוי הזהיר השבוע את איראן מפני המשך ההתקפות על ישראל. הוא הדגיש כי "אם איראן תבחר לנקום על התקיפות האוויריות האחרונות של ישראל ליד טהראן, התגובה הישראלית תכלול יכולות שלא נעשה בהן שימוש בעבר".
החשש מהתקפה איראנית דרך עיראק
באופן מסורתי, ההנהגה באיראן נוקטת אסטרטגיה זהירה בכל הנוגע להתקפות על ישראל, ומנסה להימנע מעימות ישיר שעלול להוביל לתגובת שרשרת מול המערב. לכן, ככל הנראה, איראן תעדיף להשתמש בעיראק כשטח דרכו תתבצע התקיפה. בדרך זו, יוכלו הכוחות האיראניים להסתתר מאחורי השפעתם בעיראק, תוך שימוש במליציות שיעיות הפועלות במדינה זו ונתונות לפיקוחם של מפקדי משמרות המהפכה האיראניים.
בימים האחרונים ישראל הגבירה את פעולות האיסוף המודיעיני בעיראק במטרה לזהות פעילות חשודה המצביעה על הכנות לתקיפה אפשרית. על פי מקורות מודיעיניים, כוחות ישראליים זיהו תנועה גוברת של מליציות שיעיות בעיראק המשתייכות לפלגים התומכים באיראן, אשר חלקן היו מעורבות במתקפות ישירות על ישראל באמצעות שיגור טילים וכטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים). ככל שפעולות אלו מתרחשות, המליציות מבצעות במקביל גם מתקפות על בסיסים אמריקניים, וההערכה היא כי כל עימות עם ישראל עלול להחריף גם את המתיחות בין ארה"ב לאיראן.
התמיכה השיעית והמאמצים העיראקיים לריסון
ברקע האירועים, ממשלת עיראק בראשות מוחמד שיאע אל-סודאני מנסה לשלוט בפעילותן של המליציות השיעיות במדינה, אולם יכולתה מוגבלת לאור התמיכה הציבורית הרחבה במליציות אלו, ומחשש שתתקבל כמובילה תמיכה בעמדה אנטי-איראנית, דבר שעשוי לערער את יציבות ממשלתו. עיראק תלויה בסיוע צבאי של ארה"ב במסגרת המאבק המתמשך נגד דאע"ש, אך קשר זה נחשב בעייתי לאור ההשפעה האיראנית הרבה באזור. כפועל יוצא מכך, ראש הממשלה העיראקי מנסה לתמרן בין הרצון לשמור על יציבות פנימית לבין הלחץ מצד איראן. הדילמה שהוא מתמודד עימה נובעת מהעובדה שהמליציות השיעיות בעיראק, שמהן רבות מגלות נאמנות לאיראן, מקבלות גיבוי רחב מצד הציבור, ולכן כל פעולה לריסונן עלולה להוביל לתגובה ציבורית חריפה כלפי ממשלת עיראק עצמה.
הכנות ישראליות ואזהרות לעבר איראן
ישראל ערוכה היטב לתרחיש של מתקפה מצד איראן, ומערכת הביטחון עוקבת באופן רצוף אחרי ההתפתחויות במזרח התיכון, תוך שהיא נערכת למתן תגובה מהירה וחזקה. גורמים ביטחוניים בכירים בישראל הזהירו כי במקרה של מתקפה איראנית, ישראל תפעל בעוצמה ניכרת נגד היעדים האסטרטגיים של איראן, וביניהם מתקנים ביטחוניים רגישים. הרמטכ"ל הרצי הלוי הצהיר לאחרונה כי אם תתבצע מתקפה איראנית, ישראל תשתמש במערכות נשק חדשות ותנקוט צעדים חסרי תקדים.
מבחינה מדינית, ישראל מתכוננת להתמודדות מול תגובות בזירה הבינלאומית, ומבקשת את תמיכתה המוחלטת של ארה"ב במקרה של עימות. הבית הלבן מצידו הבהיר כי יעמוד לצד ישראל ויתמוך בה בכל דרך, אם תותקף על ידי איראן. הממשל האמריקני הדגיש כי מתקפה על ישראל עשויה להוביל לסיוע צבאי ישיר מצד ארה"ב.
הוראת חמינאי להיערכות לתגובה על התקיפות
המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, הורה לאחרונה למועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן להיערך למתקפה נגד ישראל. לפי דיווחים שפורסמו בתקשורת הזרה, חמינאי קיבל החלטה זו לאחר שנמסר לו דו"ח מפורט על היקף הנזק שנגרם לאיראן כתוצאה מתקיפות ישראליות, בהן נהרסו מערכות הגנה אוויריות ויכולות ייצור טילים. חמינאי הדגיש כי התעלמות מאירוע זה תיתפס כהודאה בתבוסה, וכי יש לנקוט בתגובה "מוחצת" שתזכיר לישראל את כוחה של איראן.
לפי הדיווחים, הוכנה רשימה של עשרות יעדים אפשריים בישראל, אשר יותקפו במתקפה שתתבצע לאחר הבחירות לנשיאות ארה"ב. ההערכה היא כי איראן חוששת כי תקיפה לפני הבחירות עשויה לסייע לדונלד טראמפ בניצחון מחודש, ולכן היא נזהרת מלנקוט בצעד שיגרום להגברת המתיחות האזורית בסמוך למועד הבחירות.
העלייה ברמת האיומים מצד איראן
בסדרת נאומים וציוצים ברשתות החברתיות, חמינאי ואנשי ממשלו החריפו את הטון כלפי ישראל וארה"ב. חמינאי פרסם אזהרות חמורות כלפי ישראל, בהן הדגיש כי ינקוט בתגובה "שלא תתואם לציפיות" מצד ישראל אם זו תמשיך במדיניות ההתקפית שלה. בנוסף, ראש לשכתו של חמינאי, מוחמד גולפאיגאני, הצהיר כי איראן תגרום לאויביה להתחרט על מעשיהם.
מפקד משמרות המהפכה, הגנרל חוסיין סלאמי, הבהיר כי לאיראן יש יכולת לספוג תקיפות ולהגיב במתקפות שיעשו שימוש בטכנולוגיות חדשות וביכולות שהמערב לא נחשף אליהן. הוא ציין כי ישראל מבצעת טעויות קשות בהערכתה את עוצמת איראן, ואיים כי המדינה צפויה לתגובה שאיש לא ציפה לה.
ההתארגנות הממשלתית בישראל והאינטרסים האזוריים
בישראל, הקבינט הביטחוני נוקט גישה זהירה אך תקיפה מול איומיה של איראן. על פי גורמים מדיניים, נבחנו תרחישים מגוונים לתגובה במקרה של מתקפה ישירה מצד איראן, והועלו אפשרויות למתקפות נגד מהירות ואפקטיביות. בכירים במערכת הביטחון מדגישים כי ישראל ערוכה לכל תרחיש, וכי הקבינט אישר תכניות תגובה שיכללו סוגי נשק ויכולות שלא נראו קודם לכן בזירה.
תמיכת ארה"ב והאזהרות לישראל ולאיראן
בזירה הבינלאומית, ארה"ב ממשיכה לספק גיבוי מלא לישראל, ומחזקת את נוכחותה הצבאית באזור כאות להרתעה. הבית הלבן הדגיש כי אם איראן תבחר להגיב על התקיפות האחרונות, הממשל האמריקני יפעל לצד ישראל וישמור על ביטחונה. דוברת הבית הלבן, קארין ז'אן פייר, הצהירה כי אין מקום לאיראן להגיב, והבהירה כי מתקפה על ישראל תוביל לתגובה מאסיבית מצד ארה"ב.
בצל איומי איראן כי תתקוף שוב את ישראל, פיקוד המרכז של צבא ארה"ב (CENTCOM) הודיע כי מפציצים אסטרטגיים ארוכי טווח מסוג B-52 הגיעו למזרח התיכון, האזור שעליו הוא אחראי. B-52, שנכנס לשירות ב-1955, נחשב למפציץ העיקרי של צבא ארה"ב – יש לו טווח טיסה עצום של מעל 14 אלף ק"מ מבלי לבצע תדלוק אווירי, וכושר נשיאת חימוש במשקל של 32 אלף ק"ג.
המתיחות בין ישראל לאיראן ממשיכה לעלות, כאשר איראן מחדירה מסרים כי תגיב בעוצמה על התקיפות האחרונות של ישראל, וישראל מכינה את מערכות ההגנה והתגובה שלה לכל תרחיש אפשרי. לצד זאת, קיימת ההבנה כי כל עימות כולל עשוי לגרור את המזרח התיכון כולו לסבב חדש של מלחמות אזוריות והשפעה עולמית.