משה טובול, סגן ראש העיר באר שבע, אישר כי הוא החייל שתועד בסרטון תחנת הדלק בכפר עזה, שבו תוקף עובד בדואי, אך טען כי קודם לכן הוא עצמו הותקף על ידי העובדים. עורך דינו מסר כי טובול פעל בתגובה להעלבות לאומניות שנשמעו מצידם של העובדים, שכללו את הביטוי "שאלוהים ישרוף את חיילי צה"ל". לטענת עורך הדין, נערך תחקיר צבאי שבחן האם מדובר באירוע לאומני, אך מדובר צה"ל נמסר כי לא נערך תחקיר רשמי בנושא.
גרסת טובול: האירוע נבע מהתגרות על רקע לאומני
שבועיים לאחר התקרית, שבה חייל מילואים תקף שני עובדים בדואים בתחנת דלק בקיבוץ כפר עזה, הודיע סגן ראש העיר באר שבע כי הוא החייל שבסרטון. טובול הכחיש בתחילה את מעורבותו באירוע, אך כעת הודה בכך באמצעות עורך דינו. לדבריו, פעל מתוך הגנה עצמית לאחר שהעובדים הבדואים התגרו בו והפגינו שנאה לחיילי צה"ל.
עו"ד משה סוחמי, המייצג את טובול, טען כי מרשו נהג בקור רוח ושהתקיפה התרחשה רק לאחר שהותקף בעצמו. "מרשי הותקף על ידי בני מיעוטים, שאמרו לו: 'שאלוהים ישרוף את חיילי צה"ל'. הוא הגיב על פי הצורך," אמר סוחמי. עם זאת, טובול טען כי מדובר היה באירוע בעל אופי ביטחוני, ושמדובר במניע לאומני ולא באירוע פלילי רגיל.
העובדים מכחישים את הטענות: "אנחנו מכבדים את חיילי צה"ל"
שני העובדים שהותקפו על ידי טובול הכחישו את הטענה כי התבטאו בביטויים פוגעניים כלפי חיילי צה"ל. איברהים אבו עסא, מנהל המשמרת, הסביר כי הוא מתגורר בשדרות, והדגיש את הערכתו לחיילי צה"ל שחילצו אותו מהמרחב המוגן שבו שהה במהלך המלחמה. לדבריו, הוא מעולם לא אמר דבר נגד חיילי צה"ל. גם העובד השני, בנו של קצין צה"ל המשרת בגבול מצרים, הכחיש את הטענות נגדו.
חילופי האשמות בין מצ"ח למשטרה: מי אחראי לחקירה?
על פי הדיווחים, תחילת האירוע הייתה כאשר טובול הגיע לתחנת הדלק בזמן שהשמיע אחד העובדים מוזיקה בערבית בווליום גבוה. טובול פנה אליו בבקשה לכבות את המוזיקה, ולאחר מכן החל לתקוף אותו. האירוע כולו תועד במצלמות האבטחה, ובהמשך תועד גם התקיפה של מנהל התחנה, איברהים אבו עסא. השניים הגישו תלונה במשטרת שדרות, אך התלונה התעכבה ולא טופלה במשך כשבוע, כאשר היא הועברה בין המשטרה למצ"ח בניסיון לקבוע מי אמור לטפל בה.
בעוד שחקירת האירוע הופקדה לבסוף בידי משטרת שדרות, מתברר כי ישנם מכשולים נוספים. כדי לחקור סגן ראש עיר מכהן, נדרש אישור מיוחד מקצין אח"מ, ובשלב זה טובול עדיין לא נחקר. בנוסף, טובול טען כי המקרה התרחש כאשר היה בתפקיד צבאי בגזרה עליה הוא אחראי, דבר שמעלה שאלות בנוגע להתנהלות מצ"ח ולסמכות החקירה.
התייחסות עורך הדין: "לא הייתה עבירה פלילית"
עו"ד סוחמי מתעקש כי לא מדובר באירוע פלילי, אלא בביטחוני. לדבריו, "מדובר באירוע ביטחוני בו מרשי הגיב באופן הנכון והמתבקש." לטענתו, האירוע התרחש על רקע התנגדות כללית של תושבי הפזורה הבדואית כלפי חיילי צה"ל, והוא מדגיש כי אין סיבה לחקור את טובול תחת עיניים פליליות.
הדיון בתקרית המתקיימת כבר שבועות ארוכים עדיין נותר חסר הכרעה. האם מדובר באירוע לאומני, כפי שטוען עורך דינו של טובול, או שמא מדובר בתקרית אזרחית-פלילית? נכון לעכשיו, טובול נותר במוקד הוויכוח, כשנראה שאין בינתיים פתרון ברור למקרה.
תמיהה בנוגע להמשך הטיפול באירוע
העובדה שמצ"ח לא חוקרת את האירוע מעלה סימני שאלה, במיוחד כאשר טובול מתעקש שמדובר באירוע בטחוני ולא פלילי. במידה והאירוע יוכר כלאומני, חובת החקירה עשויה לעבור לידי המשטרה הצבאית, מה שיוביל לבדיקה מעמיקה יותר של התנהלות טובול ושל נסיבות האירוע. אולם, נכון לעכשיו, צה"ל לא ערך תחקיר רשמי, והמשטרה ממשיכה לחקור את האירוע כפלילי.
התגובות הציבוריות לתקרית מעוררות דיון ציבורי רחב על המתיחות בין המגזר היהודי לבדואי בנגב, והאם מדובר במאבק שניתן לפתור בהליך חקירתי בלבד. נוכחותו של סגן ראש עיר באר שבע בעין הסערה, והכרה במעורבותו, מעלות שאלות לגבי תפקידו האזרחי והצבאי בו זמנית, והאחריות הציבורית של נבחרי הציבור כלפי תושבי המדינה כולה.
המשך החקירה וחשיפת ממצאים נוספים עשויים לשפוך אור על האופי האמיתי של האירוע, אך לעת עתה הציבור נותר עם שאלות רבות וללא תשובות חד משמעיות.