בשבוע שעבר, ב-10.10.2024, אושרה להפקדה תוכנית "אל-בוואדי" ביישוב הבדואי אבו תלול שבדרום, המהווה מודל ראשון מסוגו בישראל להקמת רובע מגורים עבור הקהילה הבדואית. התוכנית אושרה בוועדה המחוזית דרום, והיא מיועדת ליצירת קהילה עירונית אל-שבטית שתוכל לקלוט כ-16,000 תושבים. מדובר ביוזמה פרטית של חברת "רני צים בנגב בע"מ", אשר רכשה את השטח בשנת 2022 תמורת 53 מיליון שקל, והחליטה להקים עליו רובע חדש עם 1,400 יחידות דיור ובנייה ירוקה.
מה כולל פרויקט "אל-בוואדי"?
פרויקט "אל-בוואדי" מתוכנן להשתרע על שטח של כ-1,300 דונם, עם 1,400 יחידות דיור, שטחי מסחר, תעסוקה ופארק. על פי היזמים, התכנון מושתת על עקרונות של בנייה ירוקה ויעילות אנרגטית, תוך התאמה למאפייני האקלים והסביבה המדברית. התכנון כולל 170,000 מ"ר של שטחים מסחריים ותעסוקתיים, והוא אמור לספק פתרונות מגורים מודרניים לקהילה הבדואית באזור, עם דגש על קהילה שאינה מבוססת על קשרים שבטיים, אלא על עקרונות עירוניים.
המיקום האסטרטגי של רובע המגורים, סמוך לעיר באר שבע וקרוב למחלף נבטים של כביש 6, נועד לספק גישה נוחה לשירותים עירוניים ולהזדמנויות תעסוקה, מה שעשוי לתרום רבות לפיתוח כלכלי ולמוביליות חברתית של תושבי האזור.
הישוב אבו תלול והמאפיינים החברתיים של הקהילה
אבו תלול הוא יישוב בדואי הנמצא בתחומי מועצה אזורית נווה מדבר, הממוקם כ-13 ק"מ מדרום-מזרח לבאר שבע. הישוב היה בעבר "ישוב לא מוכר", אך בעקבות תמ"מ 4 שהוכנה בשנת 2007, הוא קיבל הכרה והפך לחלק מיישובי הקבע של הפזורה הבדואית. כיום מתגוררים ביישוב כ-3,000 תושבים, שמצבם החברתי-כלכלי מוגדר ברמה נמוכה, עם דירוג של 1 מתוך 10 במדד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
התוכנית מבקשת לענות על הצורך בדיור איכותי ונגיש לבני ובנות הקהילה הבדואית, במיוחד לאלו המעוניינים להתנתק מהמבנה השבטי ולחיות בקהילה עירונית-אל-שבטית. הוועדה המחוזית דרום מציינת כי המודל יציע פתרון לבעיות הנדל"ן והמוביליות החברתית בקרב הקהילה, תוך שמירה על עקרונות בנייה אקולוגית שמתאימה לאקלים המדברי של האזור.
פוטנציאל כלכלי והשפעות עתידיות
הרחבת אבו תלול כוללת גם את הרחבת השטח הסטטוטורי של היישוב, דבר שעשוי להאיץ את פיתוחו ולשפר את תשתיותיו. המודל של "אל-בוואדי" מיועד לאפשר יצירת שכונה אורבנית עם שטחי פנאי, מסחר ותעסוקה בסמיכות למוקדים חשובים כמו קריית חינוך. הוועדה המחוזית רואה בכך הזדמנות לשיפור איכות החיים של התושבים, תוך שילוב של כלכלה מקומית וצמיחה תעסוקתית.
חברת "רני צים בנגב בע"מ" מדווחת כי הכנסותיה מניהול והשכרת נדל"ן מניב הגיעו ל-71.6 מיליון שקל, והיא פועלת גם במרכזי קניות ונדל"ן מניב נוספים ברחבי הארץ. הפרויקט באבו תלול משתלב באסטרטגיה הכלכלית של החברה להרחבת פעילותה בדרום הארץ ויצירת מוקדי מסחר חדשים, שיכולים לתרום לפיתוח אזורי באזורים בהם האוכלוסייה סובלת ממחסור בשירותים עירוניים.
התנגדויות לפרויקט ומחלוקות פוליטיות
התוכנית אינה חפה מביקורת. בין המתנגדים לתוכנית ניתן למצוא את ליאור מתן, מנהל עמותת "ארץ", אשר טוען כי הפרויקט מהווה סכנה לאדמות העם היהודי ולנופים הטבעיים. מתן שלח מכתב לשרי הממשלה וטען כי בתוך גבולות היישוב הקיים ישנן עתודות קרקע שטרם מומשו, ולכן אין הצדקה להרחיב את שטח היישוב. בנוסף, הוא העלה חשש בטיחותי למשתמשי כביש 25 בעיתות של מתיחות ביטחונית, לאור הקרבה בין הכביש לבין הפרויקט.
עמותת "ארץ", הפועלת בחסות תנועת רגבים, מתנגדת להרחבת היישוב ללא גריעת שטחים מתאימים בהתאם. לדבריהם, התוכנית מתעלמת מהפוטנציאל הקיים בתוך גבולות היישוב הקיים ומהסיכונים הבטיחותיים הנובעים מהרחבת השטח הסמוך לכביש 25.
פרויקט "אל-בוואדי" ביישוב הבדואי אבו תלול מציע מודל חדש וייחודי לשכונת מגורים אל-שבטית עבור הקהילה הבדואית, המשלב בנייה ירוקה עם פיתוח כלכלי ותעסוקתי. התוכנית מבקשת לספק פתרונות דיור לקהילה הזקוקה לכך, תוך שמירה על עקרונות של אקולוגיה ומודרניות. עם זאת, המתנגדים לפרויקט מזהירים מפני פגיעות סביבתיות ואיומים בטיחותיים, ומדגישים את הצורך לבחון אלטרנטיבות להרחבת השטח.
האם פרויקט זה ישמש כמנוף לפיתוח כלכלי וחברתי לקהילה הבדואית בנגב, או שמא יהיה מקור נוסף למחלוקות סביב שימושי קרקע ונופים טבעיים? ימים יגידו, אך אין ספק כי מדובר ביוזמה פורצת דרך בתחום התכנון האורבני והקהילתי בישראל.