בשנת 2023 נרשמה ירידה משמעותית בדירוג איכות החיים של באר שבע, כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו השבוע. הדו"ח חושף כי מתוך 56 קטגוריות שנבדקו, ב-32 מהן בירת הנגב נמצאת מתחת לממוצע הארצי. בעקבות זאת, ירדה באר שבע מקבוצת הערים עם ציון כולל בינוני לקבוצת הערים עם ציון כולל נמוך, נתון המעיד על צורך דחוף בהתערבות ושיפור מערכתי.
מדדי איכות החיים: הצצה למכלול התחומים
מדדי איכות החיים שנבדקו בדו"ח עוסקים בתחומים מגוונים, בהם תעסוקה, ביטחון אישי, בריאות, דיור, תשתיות, חינוך והשכלה, רמת חיים חומרית, וכן פנאי, תרבות וקהילה. הנתונים מצביעים על כך שבאר שבע נותרת מאחור ברוב הקטגוריות, מה שמעלה תהיות בנוגע לתפקודה של העירייה והשקעות הממשלה באזור הדרום.
תחומים מדאיגים: ביטחון אישי ותשתיות
הנתונים מראים כי תושבי באר שבע חווים ירידה בתחושת הביטחון האישי ובאיכות התשתיות בעיר. רחובות מוזנחים, היעדר תאורה מספקת והיעדר מענה מהיר במקרי חירום הם רק חלק מהבעיות שמדווחים עליהן התושבים. בנוסף, מערכת התחבורה הציבורית בעיר עדיין סובלת מקשיים בתדירות ובנגישות, מה שפוגע ביכולתם של התושבים להגיע למקומות העבודה והלימודים בצורה יעילה.
נקודות אור: דיור בר-השגה ותעסוקה חלקית
לצד הביקורת, ישנם תחומים שבהם באר שבע דווקא בולטת לטובה. בתחום דיור בר-השגה – המדד הבוחן את יכולתם של משקי הבית לרכוש דירה המתאימה למאפייניהם הדמוגרפיים – מצבה של באר שבע טוב בהרבה מהממוצע הארצי, עם 48.7% לעומת 29.1%. זאת הודות למחירי הדיור הנמוכים יחסית בעיר, מה שמאפשר למשפחות צעירות לרכוש נכסים בתנאים נוחים.
גם במדד התעסוקה החלקית נרשמו נתונים חיוביים, עם שיעור של 0.76% בלבד מהמועסקים במשרה חלקית שלא מרצון, לעומת 1.0% בממוצע הארצי. נתון זה מעיד על כך שיותר תושבים מצליחים למצוא משרות התואמות את רצונותיהם ואת כישוריהם.
תגובות התושבים: זעקה לשיפור
תושבי באר שבע, המרגישים את הקשיים בשטח, אינם מופתעים מהנתונים המדאיגים. "העיר זקוקה לתוכנית מקיפה לשיפור איכות החיים," אומרת רונית, תושבת שכונה ו' בעיר. "ההשקעה בתשתיות, בחינוך ובתרבות נראית חסרה, וביטחון אישי הפך לנושא שמעיק עלינו ביום-יום."
תושב נוסף מציין כי "אמנם מחירי הדירות בעיר נמוכים, אבל מה התועלת בזה אם איכות החיים כאן נמוכה? אנחנו רוצים לראות שינוי אמיתי, לא רק הבטחות."
האתגרים וההזדמנויות לעתיד
באר שבע, שמוכרת כבירת הנגב ושואפת להיות מרכז מטרופוליני מוביל, ניצבת בפני אתגרים משמעותיים. הירידה בדירוג איכות החיים יכולה לשמש תמרור אזהרה לעירייה ולממשלה כאחד.
על מנת לשנות את המצב, יש להשקיע בתחומים כמו חינוך, תרבות, תשתיות וביטחון אישי. בנוסף, יש לקדם תוכניות שימשכו אוכלוסיות צעירות ומשכילות לעיר, לצד שדרוג השירותים הקיימים לתושבים הוותיקים.
סיכום: קריאה לשינוי מערכתי
הנתונים העגומים מספקים הזדמנות לשינוי. על מקבלי ההחלטות בבאר שבע ובממשלה לנצל את המצב הנוכחי לטובת בניית תוכניות ארוכות טווח שישפרו את איכות החיים בעיר, יחזקו את תחושת השייכות של התושבים, ויממשו את הפוטנציאל האדיר שטמון בבירת הנגב. האתגר גדול, אך בעבודה נכונה ניתן להחזיר את באר שבע למסלול של צמיחה ושגשוג.