44.50% חופש – ממוצע ארצי, זו השנה השביעית בה עמותת "ישראל חופשית" מפרסמת את מדד החופש העירוני והראשונה בקדנציה המוניציפלית הנוכחית. לאחר שבפרסום המדד הקודם ערכנו סיכום כהונה, כעת הגיעה השעה לראות אם ראשי העיר, החדשים בחלקם, מתחילים לספק את הסחורה – ועבור מי. בחלק מהערים אכן ניכר שיפור ברמת החופש, אך יש גם מקרים של נסיגה – בשבת, בתקציבי הדת וביחס לנשים, לקהילת הלהט"ב ולזרמים הלא אורתודוקסיים.
גם, ואולי בעיקר, בשנה שבה הייתה ישראל שקועה במלחמה, סוגיות של דת ומדינה הוסיפו לעמוד במוקד סדר היום הציבורי. בהסעות בשבתות אל החזית וממנה, באפשרות להשיב ארצה לחג רבים שנתקעו בגלל ביטולי טיסות, ביחס ללוחמות ולחיילות בכלל, בהסדרי הקבורה של בני דתות שונות ובגישת המדינה כלפי בן זוג של לוחם שנפל – בכל אלו סערו הרוחות והפצירו בכולנו להתעורר.
מדד החופש העירוני הוא כבר מסורת ארוכת שנים, אבל גם מסורות צריך לרענן מעת לעת. השנה, בעקבות סקר עמדות חדש ומקיף שערכנו, בסיוע של החוקר הראשי נמרוד ניר, מכון אגם, האוניברסיטה העברית, עדכנו את התמהיל המקנה לעיר את הציון המשוקלל ובהתאם גם שונו מרכיבי הציון הפנימי בכל קטגוריה. מעבר לכך, החזרנו את הציון העירוני המקסימלי ל-100 ושינינו את הרכב הערים – הורדנו ממנו את הערים החרדיות: בני ברק, ביתר עילית ומודיעין עילית והוספנו שבע ערים שטרם נסקרו עד כה: טבריה, יבנה, נס ציונה, עפולה, קריית אתא, קריית גת ורמת השרון.
מדד החופש בבאר שבע רק 45% חופש בעיר
באר שבע הגיעה למקום ה-15 במדד שלנו, יחד עם בת ים, בעיקר הודות לבחירת חברי מועצה למועצה הדתית בעיר, בממונה שהיה שם בעבר. עם זאת, על מנת להשתפר ולעלות בדירוג שלנו, עליה להשתפר בתחומים נוספים – להעביר נוהל האוסר או מגביל הפרדה מגדרית באירועים עירוניים, להקים מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור ולקחת אחריות על התכנים הנלמדים בבתי הספר בעיר ע"י עמותות חיצוניות.