רחובות באר שבע הפכו אמש (שני) לזירה לעימות סוער, כאשר תושבים מקומיים הביעו התנגדות נחרצת לניסיון של פעילי ארגון “עומדים ביחד” לקיים הפגנה תחת הכותרת הרגישה “לזכר הילדים בעזה”. ניסיון המחאה, שהתקיים ימים ספורים לפני יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה, עורר גל של זעם בקרב התושבים, שהוביל בסופו של דבר לעזיבתם של המפגינים את המקום. התושבים הבהירו במסר נחרץ: “אפס סובלנות” למסרים המנוגדים לעמדתם הלאומית ותמיכתם בצה”ל.
ניסיון מחאה מעורר מחלוקת בבאר שבע: עיתוי רגיש וכותרת שנויה במחלוקת
התקופה שסביב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה טעונה מטבעה ברגשות עזים של כאב, זיכרון לאומי ואחדות. השנה, על רקע מלחמת “חרבות ברזל” שפרצה בטבח הנורא ב-7 באוקטובר, הטעינות גדולה אף יותר. בתוך מציאות זו, אירע אמש (שני), יום לפני כניסת ערב יום הזיכרון, אירוע שהצית את הרוחות בבאר שבע. פעילי ארגון “עומדים ביחד”, המזוהה עם פעילות למען שוויון ושלום יהודי-ערבי, הגיעו לעיר הדרומית במטרה לקיים עצרת מחאה פומבית.
הכותרת שהציתה את הרוחות: “לזכר הילדים בעזה”
הכותרת אותה ביקשו פעילי הארגון לשים במרכז הפגנתם – “לזכר הילדים בעזה” – עוררה מיד תגובה חריפה מצד תושבי באר שבע. בעוד שבעולם קיימת התייחסות לסבלם של אזרחים ברצועת עזה, בישראל, ועל רקע אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת, הצגה זו של הדברים, במיוחד בעיתוי כל כך קרוב ליום שבו מדינת ישראל מתייחדת עם זכר קורבנותיה שלה, נתפסה בעיני רבים בבאר שבע כפרובוקציה, כחוסר רגישות משווע ואף כהתרסה.
תושבי באר שבע מביעים התנגדות נחרצת: “פינו אותם בבושת פנים”
ניסיון קיום ההפגנה נתקל בהתנגדות עזה ומידית מצד תושבים מקומיים שהיו בזירה. התפתח עימות סוער בין התושבים לבין קבוצת הפעילים. התושבים לא היססו להביע את מורת רוחם וזעמם באופן גלוי ונסער, והמחלוקת גלשה לעימותים מילוליים ופיזיים. התושבים תיעדו חלק מהאירועים, וסרטונים מהמקום הופצו במהירות ברשתות החברתיות, משקפים את חומרת העימות ואת עוצמת הרגשות.
בתיעוד אחד מהמקום נראה ונשמע אחד מתושבי באר שבע, שדיבר בשם רבים מהנוכחים, מבטא באופן נחרץ את עמדתם כלפי פעילי המחאה. “זו התוצאה, בבושת פנים!”, אמר הגבר בסרטון, ככל הנראה כשהתבונן במפגינים עוזבים את המקום. הוא הוסיף בהתרסה ובמילים קשות במיוחד: “פינו אותם הביתה, את הפשיסטים האלה”, אמירה המעידה על עוצמת הכעס והתחושה שהפעילים מייצגים עמדה קיצונית ובלתי לגיטימית בעיניו ובעיני התושבים הנוספים שהתנגדו להפגנה.
“אנחנו לא תל אביב”: מסר ברור של תמיכה בצה”ל וזיכרון ה-7 באוקטובר
התושב שהופיע בסרטון שרטט קו ברור בין עמדת התושבים בבאר שבע לבין מסרים שניסו פעילי “עומדים ביחד” להעביר. הוא הדגיש את חוסר הסובלנות מצידם כלפי מסרים הנתפסים כפוגעים בכוחות הביטחון או ממעיטים בחומרת הפגיעה בישראל. “אפס סובלנות לאנשים כאלה, שבאו נגד חיילי צה”ל”, הבהיר, והציב את התמיכה בחיילי צה”ל כערך שאינו נתון למשא ומתן.
כדי להדגיש את הרקע לתחושותיהם, התושב הזכיר את המאורעות הטראומטיים של ה-7 באוקטובר, שהם טריים וכואבים במיוחד בזיכרון הלאומי. “אחים שלנו נשחטו, נרצחו בשביעי באוקטובר”, אמר, מבטא את הכאב והזעם על הטבח שקדם למלחמה. הניגוד בין זיכרון הקורבנות הישראלים לבין כותרת ההפגנה על “ילדים בעזה” היה ככל הנראה המרכיב המרכזי שהצית את ההתנגדות העזה.
בנוסף, ביטא התושב עמדה ברורה לגבי זהותה של באר שבע ותושביה ביחס לעמדות פוליטיות מסוימות וסוגי מחאה. “אנחנו לא תל אביב, בבאר שבע לא יהיה את הדבר הזה”, אמר באופן שנתפס כהצהרת כוונות לגבי גבולות הביטוי הפוליטי בעיר. אמירה זו מבטאת תחושת זהות מקומית חזקה ודחייה של סגנונות מחאה או מסרים שנתפסים על ידם כבלתי הולמים, במיוחד בתקופה רגישה זו ולאור המציאות הביטחונית.
המחאה נכשלה ולא יצאה לפועל: נסיגת הפעילים
לחץ התושבים והעימות הסוער בזירה הובילו לבסוף לנסיגת פעילי “עומדים ביחד” מהמקום. ניסיון המחאה שלהם לא עלה יפה ובפועל ההפגנה לא התקיימה. התושבים הצליחו למנוע את קיום המחאה באמצעות התנגדותם הנחרצת והישירה.
האירוע בבאר שבע משקף את המתחים העמוקים הקיימים בחברה הישראלית על רקע המלחמה, ונוגע בסוגיות רגישות ביותר של זיכרון, אבל לאומי, סבל אזרחי משני הצדדים וגבולות חופש הביטוי בעת חירום. התגובה החריפה של תושבי באר שבע מדגישה את עוצמת הרגשות, את הקשר הישיר שלהם לזיכרון ה-7 באוקטובר, ואת הנחישות שלהם שלא לאפשר מסרים שנתפסים על ידם כמנוגדים לעמדתם הלאומית ולתמיכתם הבלתי מסויגת בחיילי צה”ל, במיוחד סמוך ליום הזיכרון.





























